cél

Ez a blog az egyszerűen elkészíthető, ellenben nagyon ízletes ételekre specializálódott. Elsősorban a fogyókúrázók mindennapjait szeretném feldobni változatos és egyszerű ötletekkel, mert tudom, hogy milyen fájdalmas hetek óta csirkemellet enni csirkemellel meg brokkolival. Persze van itt minden más is azok számára, akiknek nincs szükségük súlycsökkenésre. Mindenkinek kívánok nagyon jó főzést és sok nagyszerű fogást! Kommentekben bárki feltehet kérdéseket, regisztrációra nincs szükség.

2014. január 23., csütörtök

Szali Burger

Ezt a receptet egy barátunktól lestük el, aki helyettünk tökéletesítette az otthon készülő hamburger receptjét, sőt legelőször együtt készítettük el vele és a feleségével. Nem árulok el nagy titkot, ha megmondom, hogy ezt a kedves barátunkat Szalinak hívják.




Hozzávalók:

HÚS


  • 2 kg daráltmarha és sertés vegyesen (leginkább hátszín, comb) és kell bele zsíros rész is
  • 3 kicsi vagy 2 nagy tojás
  • egy marék zsemlemorzsa
  • 2-3 gerezd fokhagyma
Húsfűszer (ezeket keverjük össze egy pohárban vagy üvegcsében):
- só
- bors
- mustármag
- koriander
- cayenne bors

A legjobb, ha ezeket - a só kivételével - nem a húsba keverjük, hanem közvetlenül sütés előtt megszórjuk vele a húspogácsát. 


ZÖLDSÉGEK, BELEVALÓK
  • lilahagyma
  • paradicsom
  • uborka
  • saláta
  • füstölt vagy cheddar sajt reszelve / lapkasajt

SZÓSZ
  • 1 nagytejföl
  • 1-2 ek ketchup
  • 1-2 ek mustár
  • kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
  • juhtúró

BUCI
Szali a tigrisveknire esküszik.


Elkészítés:
  1. A darálthúsba belegyúrjuk a sót, a zsemlemorzsát, a nyomott fokhagymát és a tojásokat. 
  2. A húsból húspogácsákat formázunk - mi sütőpapírral tettük, így egymásra lehet pakolni a még el nem készült húsokat.
  3. Kikeverjük a szószt. A tejfölt, a ketchupot és a mustárt összekeverjük a juhtúróval amennyire tudjuk, beleszórjuk a hagymát és leturmixoljuk az egészet, majd, ha szükséges, sózzuk. 
  4. Közvetlenül sütés előtt a pogácsákat megszórjuk a fűszerrel (mi nem így csináltuk most, de célszerűbb úgy készíteni). Olajat öntünk a tepsibe, majd a forró olajba tesszük a húsokat. Először a húsok mindkét felét megpirítjuk, majd fedő alatt jól átsütjük őket. Minél kevesebbszer fordítsuk meg! Nagyon fontos, hogy valóban jól átsüljön a hús, hiszen a nyers sertés- és marhahúsban rengeteg baktérium bújhat meg.
  5. A lilahagymát és a bucit, amibe tesszük, szintén megpirítjuk.
  6. A megsült húst beletesszük a kenyérbe, rászórjuk a sajtot és rápakoljuk a zöldségeket, végül meglocsoljuk a szósszal és kész is a sajátkészítésű hamburger!


hozzávalók

Szali és a hozzávalók...

visszamaradottakkal is foglalkozunk szabadidőnkben ;D

husi











Nati, a szorgos feleség :)



a fűszert ne itt szórjátok bele, csak sütés előtt a külsejére

zsemlemorzsa


fokhagyma











kismanónak tetszik



a lényeg, hogy a középső srác vegetáriánus

de kísérti a sorsot

ne aggódjatok, itt megálltak







Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése