cél

Ez a blog az egyszerűen elkészíthető, ellenben nagyon ízletes ételekre specializálódott. Elsősorban a fogyókúrázók mindennapjait szeretném feldobni változatos és egyszerű ötletekkel, mert tudom, hogy milyen fájdalmas hetek óta csirkemellet enni csirkemellel meg brokkolival. Persze van itt minden más is azok számára, akiknek nincs szükségük súlycsökkenésre. Mindenkinek kívánok nagyon jó főzést és sok nagyszerű fogást! Kommentekben bárki feltehet kérdéseket, regisztrációra nincs szükség.

2013. november 17., vasárnap

Libamáj és tepertő készítése otthon

Ezt a receptet is apukámtól tanultam és vele készítettem el először. Az elkészítése roppant egyszerű és - mint tudjuk - az íze nagyon finom. A fogyókúrázóknak nem ajánlom :)






Hozzávalók:

  • 1,5 kg libazsír (nem baj, ha kicsit bőrös)
  • 1,5 kg kacsazsír (nem baj, ha kicsit bőrös)
  • 1 egész libamáj

Elkészítés:
  1. Külön lábosban felolvasztjuk a liba- és kacsazsírt annyira, hogy egy teljesen homogén folyadékot kapjunk.
  2. A benne maradt pár bőrdarabka fel fog szépen jönni a tetejére, ez a tepertő vagy töpörtyű. 
  3. Egy szűrővel átszűrjük mint a két zsírt, a tepertőt kitesszük egy tányérba, megsózzuk és kész is van. A kacsatepertő ízletesebb, mint a libatepertő, persze mindkettő finom. 
  4. A forró zsírral NAGYON NAGYON óvatosan bánjunk, mert sokkal forróbb lesz, mint a víz vagy bármi más, mikor felforr. 
  5. A két folyadékot (liba- és kacsazsírt) most öntsük össze egy nagy lábosba. Vigyázzunk, mert nagyon forró! Ezért jobb, ha merőkanállal merjük át. 
  6. Tegyük bele a májat. Ilyenkor különösen vigyázzunk a kifröccsenő forró zsírral!
  7. Tegyük vissza a tűzhelyre alacsony (2-es) lángra és főzzük még 60 percig.
  8. Ha letelt a 60 perc, óvatosan szúrjunk bele valamit a májba, várjunk egy kicsit és figyeljük, hogy jön-e belőle vér. Ha igen, hagyjuk még a tűzön 10 percig, de nem érdemes tovább.
  9. Ezután tegyük félre és várjuk meg, míg a zsír újra megszilárdul

2.

3.

3.
3.

6.

6.

7.



A libamáj a zsírban sokáig eláll, akár 3 hétig is rá lehet járni.




Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése